Μια πολυκροτη “απαγωγη” (1906)

Το 1906 ένας νέος άνδρας μπαίνει στη ζωή της Κυβέλης, η οποία στα 18 της χρόνια είναι μια καλλονή της εποχής. Ονομάζεται Κώστας Θεοδωρίδης, είναι εύπορος, νέος και τη γνωρίζει από κοινούς φίλους. Το φλερτ θα καταλήξει στην πολύκροτη “απαγωγή” της νεαρής πρωταγωνίστριας, η οποία εγκαταλείπει σύζυγο και παιδιά και φεύγει με το Θεοδωρίδη στο Παρίσι όπου και παραμένουν για δέκα μήνες. Όπως ήταν φυσικό, το σκάνδαλο που ξέσπασε στην κοσμική Αθήνα ήταν τεράστιο. Ο θρύλος της απαγωγής επιτάθηκε από την αναγνωστοποίηση της στην εφημερίδα από τον Τίμο Σταθόπουλο. Στο Παρίσι η Κυβέλη βλέπει θέατρο, ετοιμάζει τα επόμενα καλλιτεχνικά της βήματα και αλληλογραφεί με τον θεατρώνη Θηβαίο, στον οποίον προσβλέπει ως θεατρικό παραγωγό, χωρίς προφανώς να έχει ακόμα αποφασίσει να συστήσει δικό της θίασο.

Όταν το ζευγάρι επέστρεψε στην Αθήνα, ο τύπος τους επεφύλαξε καυστική υποδοχή: “Τω καιρώ εκείνω υπήρχε γυνή τις ονόματι Κυβέλη […] Και εγκαταλείψασα τον σύζυγο και τα τέκνα, μετέβη μετά του ερωμένου αυτής εις Παρισίους. Και επανακάμψασα εκείθεν μετά δέκα μήνες, καλεί σήμερον το φιλοθέαμον κοινόν ίνα και πάλιν θαυμάση αυτήν…[…] Αλλ’ ώ άνθρωποι, διατί αυτή η εκστρατεία προς διαπόμπευσιν, και η αντίπαλος εκστρατεία προς θαυμασμόν και συγγνώμην;”, έγραφε εφημερίδα της εποχής.

Ο Κώστας Θεοδωρίδης υπήρξε ο άντρας που αγάπησε την Κυβέλη βαθιά και μέχρι το τέλος της ζωής του. Θα διατελέσει διευθυντής του θιάσου της για δύο και πλέον δεκαετίες κρατώντας το θίασο “Κυβέλης” ακόμα και μετά το χωρισμό του από την μεγάλη ηθοποιό. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι χρονιές κατά την εικοσαετία αυτή που διατηρούσε δύο ή και τρεις θιάσους “Κυβέλης”. Κόρη τους, η πρωταγωνίστρια Αλίκη Θεοδωρίδη-Νορ που γεννήθηκε στο Παρίσι. Ωστόσο ο Θεοδωρίδης υπήρξε στοργικός πατέρας για όλα τα παιδιά της Κυβέλης, τόσο από τον πρώτο της γάμο όσο και για το Γιωργάκη, το γιο του Γεωργίου Παπανδρέου, που θα γίνει ο τρίτος της σύζυγος.