Ερευνα – Παιδεια

Α. Ερευνα

Τα Αρχεία και οι Συλλογές του Ινστιτούτου έχουν συγκροτηθεί από όσα κειμήλια της Κυβέλης παρέμειναν στην οικογένειά της, ύστερα από τις πολλές δωρεές που έγιναν προς το “Θεατρικό Μουσείο” και την “Εθνική Πινακοθήκη” στην Αθήνα, καθώς και στο θέατρο «Απόλλων» στην Ερμούπολη. Περιλαμβάνουν την Αλληλογραφία της Κυβέλης και του Γεωργίου Παπανδρέου, Θεατρικά Προγράμματα, Φωτοθήκη, Οπτικοακουστικό Υλικό (ταινίες, ηχητικά ντοκουμέντα), κοστούμια, τα βιβλία της οικογένειας της Κυβέλης, προσωπικά αντικείμενα και έργα τέχνης.

Αλληλογραφια

Το Αρχείο του Ινστιτούτου περιλαμβάνει την αλληλογραφία μελών και φίλων της οικογένειας της Κυβέλης. Σημαντικό μέρος του υλικού καταλαμβάνει η προσωπική αλληλογραφία Κυβέλης και Γεωργίου Παπανδρέου. Η αλληλογραφία αυτή αποτελείται από 340 χειρόγραφες επιστολές και καλύπτει την χρονική περίοδο 1920-1947. Παρά τον προσωπικό χαρακτήρα των επιστολών, αυτές περιέχουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με ιστορικά, καλλιτεχνικά, πολιτικά γεγονότα και κοινωνικά φαινόμενα της περιόδου από το Μεσοπόλεμο μέχρι το 1947 στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με χορηγία του συλλόγου “Οι Φίλοι της Μουσικής-Υποτροφίες Κυβέλης-Γιάννη Χορν”, υλοποιήθηκε μία πρώτη καταγραφή, αρχειοθέτηση και ταξινόμηση του αρχείου από τους Αλεξία Αλτουβά (θεατρολόγο) και Γιάννη Παπαδόπουλο (ιστορικό), υπό την επιστημονική εποπτεία του αναπληρωτή καθηγητή του “Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών”, Πλάτωνα Μαυρομούστακου.

Θεατρικα Προγραμματα

Το Ινστιτούτο διαθέτει ξεχωριστό κατάλογο θεατρικών προγραμμάτων, ορισμένα από τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετική σπανιότητα, καθώς βρίσκονται μόνο στη συλλογή του.

Φωτοθηκη

Το αρχείο φωτογραφιών του Ινστιτούτου περιλαμβάνει 2.000 φωτογραφίες πρωτότυπες και αντίγραφα. Πολλές από αυτές παρουσιάζουν μοναδικότητα, η κατάσταση διατήρησής τους είναι πολύ καλή και ορισμένες αποτελούν σπάνια ντοκουμέντα, καθώς παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες όψεις της πνευματικής και πολιτικής ζωής της Ελλάδας κατά τον 20ο αιώνα. Το Ινστιτούτο συνεργάζεται με το “Φωτογραφικό Κύκλο” και το παράρτημά του στη Σύρο, για την οργάνωση, τον εμπλουτισμό και την αξιοποίηση της Φωτοθήκης του.

Οπτικοακουστικο Υλικο

Το αρχείο του Ινστιτούτου Κυβέλη περιλαμβάνει συλλογή ηχογραφήσεων και κινηματογραφικών ταινιών στις οποίες πρωταγωνίστησαν ηθοποιοί της οικογένειας της Κυβέλης.

Μονιμη Συλλογη

Περιλαμβάνει αντικείμενα τέχνης, ενδύματα και ζωγραφικούς πίνακες της οικογένειας.

Θεατρικη Παιδεια-Εκπαιδευτικα Προγραμματα

Στο πλαίσιο του βασικού στόχου της καλλιέργειας θεατρικής συνείδησης και της εκπαίδευσης ενός μεγάλου κοινού, το Ινστιτούτο ολοκλήρωσε τέσσερις ταινίες ντοκιμαντέρ, μέσα από τις οποίες ταξιδεύει η θεατρική ιστορία από τον 19ο στον 21ο αιώνα.

1. Αχ τι θυμήθηκα τώρα!-Η Κυβέλη, ο Βικέλας και η Σύρος (2007), σκηνοθεσία: Μέμη Σπυράτου
2. Η Κυβέλη συναντά τον Κωστή Μπαστιά-Ερμούπολη 1918-1938 (2008), σκηνοθεσία: Γιώργος Φίλης
3. Ο δρόμος του δέρματος-Από την Αργεντινή στην Φραγκοσυριανή (2009), σκηνοθεσία: Γιάννης Ζυγομαλάς
4. Η Μιράντα ξεφυλλίζει τα βιβλία του Πρόσπερο (2009), σκηνοθεσία: Στέλιος Καμμίτσης

Το Ινστιτούτο σε συνεργασία με την διεύθυνση πολιτιστικών προγραμμάτων της “Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων” διαμόρφωσε ένα δυναμικό σχέδιο δράσης με πρόγραμμα επισκέψεων σε σχολεία του Δημοτικού της Σύρου και σειρά διαλέξεων για το νεοελληνικό θέατρο με ξενάγηση στο χώρο του Ινστιτούτου από θεατρολόγο-εκπαιδευτικό του σχολείου της “Δεύτερης Ευκαιρίας” της Σύρου.

Το Ινστιτούτο φιλοξένησε την “Θερινή Ακαδημία του Εθνικού Θεάτρου” και παρουσιάστηκαν οι εργασίες των φοιτητών στις εγκαταστάσεις μας.

Έχει ήδη πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα “Κάνοντας θέατρο-Τα επαγγέλματα πίσω από το θέατρο” σε συνεργασία με το “Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού”.

Σε αναγνώριση της προσφοράς του Ινστιτούτου στον τομέα της θεατρικής παιδείας το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την πρόταση της σχολικής επιτροπής του “4ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου” που φέρει πλέον το όνομα “Σχολείο Κυβέλη”.