Οικια Κυβελη – Εκθεσιακος Χωρος

Η “Οικία Κυβέλη” και ο κυρίως “Εκθεσιακός Χώρος”, είναι τα δύο κτίρια στην Ερμούπολη Σύρου που στεγάζουν το “Κέντρο Έρευνας, Τεκμηρίωσης και Φιλοξενίας” του Ινστιτούτου.

Οικια Κυβελη

Η “Οικία Κυβέλη” στην Ερμούπολη της Σύρου, είναι ένα αστικό σπίτι του 1870. Βρίσκεται με την ράχη στο βράχο του Βροντάδο και με το πρόσωπο στη θάλασσα, όπου αντίκρυ αναβοσβήνει από το 1844 ο πρώτος φάρος του Αιγαίου.

Η οικία χτίστηκε μετά την επανάσταση του ’21, εποχή που Xιώτες ναυτικοί και έμποροι κατακλύζουν την Ερμούπολη, δημιουργούν εμπορικούς οίκους, λατρεύουν το θέατρο και τα ταχυδρομικά τους δελτάρια φτάνουν στις άκρες του ελληνισμού της διασποράς. Ζουν με πάθος και πάθη μέσα στο εκτυφλωτικό φως, ωστόσο σέβονται το λιγοστό νερό των Κυκλάδων.

Η “Οικία Κυβέλη” έχει φωταγωγούς και αεραγωγούς, βαθύ πηγάδι στην αυλή και στέρνα στην κουζίνα. Σήμερα στεγάζει τη μεγάλη θεατρική οικογένεια και τη θεατρική μνήμη της Κυβέλης και του Μήτσου Μυράτ που πρωτοέπαιξαν στο θέατρο “Απόλλων” το 1904 με τη “Νέα Σκηνή” του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου.

Φωτογραφίες από παραστάσεις και ταξίδια στις πόλεις της ελληνικής διασποράς, αφηγήσεις και επιστολές, videos και αναμνηστικά, παρουσιάζουν στον επισκέπτη την ταυτότητα μιας γοητευτικής, ταραγμένης ζωής του 20ου αιώνα… “του σύντομου 20ου αιώνα”.

Η “Οικία Κυβέλη” παρέχει τη δυνατότητα φιλοξενίας σε προσωπικότητες και ερευνητές που σχετίζονται με τις διάφορες δραστηριότητες του Ινστιτούτου.

Εκθεσιακος Χωρος

Ο χώρος στεγάζεται σε κτίριο εφαπτόμενο με την Οικία, είναι σχεδιασμένος ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειογραφικές απαιτήσεις για τη διοργάνωση και φιλοξενία εκθέσεων, εργαστηρίων λόγου και τέχνης και γενικότερα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Περιλαμβάνει:

Κινητές προθήκες, τεχνολογικό εξοπλισμό με οθόνες, υπολογιστές, προβολέα οροφής, DVD, που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε θεματικής-διαδραστικής έκθεσης ή εκδήλωσης και έχει δυνατότητα μετατροπής σε μικρό συνεδριακό κέντρο.

Χώρο φύλαξης και προληπτικής συντήρησης των συλλογών.

Αίθριο για εκδηλώσεις, προβολές, παράλληλα δρώμενα και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η προβολή και αξιοποίηση του αρχειακού πλούτου του Ινστιτούτου αποτελεί πρωταρχικό στόχο και για το λόγο αυτό έχει εκπονηθεί σειρά ερευνητικών προγραμμάτων, που θα καταλήξουν στη δημιουργία βάσης δεδομένων και στην πρώτη από τις μονογραφίες της εκδοτικής σειράς του Ινστιτούτου, που θα αφορά την Κυβέλη. Επιπλέον το Ινστιτούτο εμπλουτίζει συνεχώς το αρχείο του με νέα αποκτήματα, με στόχο την πλήρη χαρτογράφηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας της οικογένειας της Κυβέλης.
Τέλος, είναι επισκέψιμο από το κοινό κατά την περίοδο των θερινών ετησίων εκθέσεων και κατόπιν συνεννοήσεως τον υπόλοιπο χρόνο.