Πιραντελλικο Χρονολογιο

2001

Προκειμένου να δημιουργηθεί η γέφυρα μεταξύ του Ινστιτούτου και του “Centro Nazionale di Studi Pirandelliani”, Agrigento διοργανώθηκε σε συνεργασία με το “Κέντρο Μελέτης & Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικό Μουσείο” και το “Δήμο Ερμούπολης”, το “1ο συμπόσιο για τον Πιραντέλλο”, με τίτλο “Μορφές των Κυκλάδων”, στις 26 και 27 Μαΐου, στην Ερμούπολη στο θέατρο “Απόλλων”. Μεταξύ άλλων θεμάτων γύρω από το θέατρο και την ιστορία του Αιγαίου, το συνέδριο πραγματεύτηκε τη σχέση της θεατρικής οικογένειας της Κυβέλης με τη Σύρο.

2002

Το Ινστιτούτο διοργάνωσε το “2ο διεθνές θεατρολογικό συμπόσιο” με θέμα “Ο Πιραντέλλο και η Μεσόγειος: Σύρος-Συρακούσες-Κύπρος”, από 30 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου, στην Ερμούπολη, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του “Κέντρου Μελέτης & Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου-Θεατρικού Μουσείου” και του “Δήμου Ερμούπολης”. Με επίσημη ανακοίνωση του Enzo Lauretta, προέδρου του “Centro Nazionale di Studi Pirandelliani”, Agrigento το “Ινστιτούτο Κυβέλη” ορίστηκε πλέον ως παράρτημα του Centro για την ΝΑ Ευρώπη και την Κύπρο. Παράλληλα πρωτοπαρουσιάσθηκε ο θεσμός του “Πλωτού Θεάτρου” (Floating Theatre-Teatro Galleggiante) που έχει στόχο να προαγάγει την καλλιτεχνική δημιουργία, με θεατρικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα σε εγκαταλελειμμένα ναυπηγεία της Μεσογείου, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών τόσο ως πρωταγωνιστών, όσο και ως θεατών.

2003

Το “Εθνικό Θέατρο” ανεβάζει το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα και η πρόεδρος του Ινστιτούτου επισκέπτεται το Εθνικό για να μιλήσει και να συγχαρεί τους συντελεστές.

2006

Το χειμώνα του 2006 το Ινστιτούτο θέλοντας να τιμήσει τον Λουίτζι Πιραντέλλο, διοργάνωσε μια παράσταση (Pirandello all’ Improvviso ) στην “IANOS Αίθουσα Τέχνης” με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Ιορδανίδου “Το παιχνίδι των ρόλων-Η πρόσληψη του Πιραντέλλο στην Ελλάδα”, σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου.

2010

Το καλοκαίρι το Ινστιτούτο παρουσίσε την έκθεση-πολυθέαμα: “Η Κυβέλη συνομιλεί με 4 Νομπελίστες της Μεσογείου: Albert Camus, Γιώργος Σεφέρης, Orhan Pamuk & Luigi Pirandello”.

2012

Το Ινστιτούτο παρουσίασε στις 25 Ιανουαρίου, στο “Ιωνικό Κέντρο”, τον ηθοποιό Άγγελο Αντωνόπουλο στο έργο του Πιραντέλλο O άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα (L’ uomo dal fiore in bocca).

2014

Το “Ινστιτούτο Κυβέλη” με την ταινία Οι κόρες του Χάους τιμά τα 100 χρόνια από το ανέβασμα στο “Θέατρο Κυβέλης” της Μέγγενης το 1914, της πρώτης πιραντελλικής παράστασης εκτός Ιταλίας. Στις 8 & 9 Νοεμβρίου, στα πλαίσια του “Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας ΑΓΩΝ”, στην “Ταινιοθήκη της Ελλάδος”, το Ινστιτούτο παρουσιάζει την ταινία σε σκηνοθεσία του Ελληνο-Ιταλού σκηνοθέτη Alessandro Spiliotopoulos. Πρόκειται για μια ταινία “docufiction” μικρού μήκους, που αφηγείται με πρωτότυπο και ενίοτε ανατρεπτικό τρόπο την ιστορία της μεγάλης θεατρικής οικογένειας της Κυβέλης και του Μυράτ, και της ιδιαίτερης σχέσης τους με τα έργα του Πιραντέλλο, με φόντο την Ελλάδα και την Ευρώπη του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

Ηθοποιοί: Κυβέλη Θεοχάρη-Ζωγραφίδη, Ευαγγελία Καπόγιαννη, Μαρία Μπρανίδου, Αγγελίνα Κλαυδιανού, Δημήτρης Νικολόπουλος, Κατερίνα Βούρτση
Σενάριο: Alessandro Spiliotopoulos και Βαλεντίνη Ποταμιάνου
Σκηνοθεσία: Alessandro Spiliotopoulos
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πάνος Γκόλφης
Μουσική: Rocco De Santis
Φωνή Πιραντέλλο: Ανδρέας Μαριανός
Hχοληψία: Άρης Πρόδρομος
Κουστούμια: Sunny Alberti
Σκηνογραφία: Daphne Alberti Larejack
Hair Designer (Αθήνα): Ζώης Tριανταφύλλου
Hair Designer (Σύρος): Δημητριανός Χατζαντώνης
Μake up (Αθήνα): Mαρία Ιωαννίδου
Make up (Σύρος): Ειρήνη Χαλελή
Διεύθυνση Παραγωγής: Dubravka Franz
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Τζιφάκης
Αssistant Hair Designer: Γιάννης Καλτσονούδης
Βοηθός Παραγωγής: Λεωνίδας Λεοντιάδης, Eλένη Μπουρλιού
Μία συμπαραγωγή του “Ινστιτούτου Κυβέλη” και της “TetraFillon Films”

Στις 5 Δεκεμβρίου η ταινία ταξίδεψε στην πατρίδα του Πιραντέλλο, το Αγκριτζέντο και βραβεύτηκε στα πλαίσια του “51ου συνεδρίου” που διοργάνωσε το “Εθνικό Κέντρο Πιραντελλικών Σπουδών”.