ΚΥΒΕΛΗ ΘΕΟΧΑΡΗ – ΖΩΓΡΑΦΙΔΗ (1924 – 2017)

Η Βαλεντίνη Ποταμιάνου και το Δ.Σ. του “Ινστιτούτου Κυβέλη” αναγγέλλουν τον θάνατο της Κυβέλης Θεοχάρη – Ζωγραφίδη, που τελείωσε στο σπίτι της πλήρης ημερών.

Η Κυβέλη Θεοχάρη – Ζωγραφίδη γεννήθηκε το 1924. Κόρη της πρωταγωνίστριας Μιράντας Μυράτ και του Σπύρου Θεοχάρη, εγγονή της Κυβέλης και του Μήτσου Μυράτ και πρώτη εξαδέλφη της Κυβέλης Μυράτ – Μαρίνου πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία οκτώ ετών σε παράσταση του Εθνικού Θεάτρου με τον Αιμίλιο Βεάκη.

Από το 1954 έως και τις αρχές της δεκαετίας του ’60 συμμετείχε σε επιφανείς θιάσους της αθηναϊκής θεατρικής σκηνής παίζοντας σε έργα κατά κύριο λόγο νέων ελλήνων θεατρικών συγγραφέων. Το ίδιο διάστημα έλαβε μέρος σε μερικές από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου όπως “Γκόλφω” του Ορέστη Λάσκου, “Η άγνωστος” σε σκηνοθεσία του ιδίου, “Ο ζηλιαρόγατος” του Γιώργου Τζαβέλλα, “Στουρνάρα 288” του Ντίνου Δημόπουλου, “Ο Ηλίας του 16ου” του Αλέκου Σακελλάριου, “Ανθισμένη αμυγδαλιά” του Χρήστου Αποστόλου, “Ο Δήμος από τα Τρίκαλα” του Γιάννη Δαλιανίδη κ.ά.

Στην μετέπειτα επαγγελματική της πορεία εργάστηκε ως ξεναγός αρχαιολογικών χώρων και διευθύντρια – συντονίστρια σε ελληνικές και ευρωπαϊκές κρουαζιέρες, ενώ κατά τα έτη της πρωθυπουργίας του Ανδρέα Παπανδρέου ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις στο ιδιαίτερο γραφείο του καθώς και σε αυτό της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη.

Πρωτοστάτησε ως ιδρυτικό μέλος στη δημιουργία του “Ινστιτούτου Κυβέλη” το 1999.

Το 2014 επέστρεψε έπειτα από δεκαετίες στον κινηματογράφο πρωταγωνιστώντας στην ταινία docufiction του Alessandro Spiliotopulos “Οι κόρες του Χάους”, μία συμπαραγωγή του “Ινστιτούτου Κυβέλη” και της “Tetrafillon Films”.