130 χρονια απο την γεννηση της Κυβελης Αδριανου (1888-2018)

Στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, το Ινστιτούτο μας έκανε τα εγκαίνια της τοιχογραφίας που έφτιαξε για λογαριασμό του, ο καλλιτέχνης της street art Πάρις Ξυνταριανός Τσιροπινάς. Αυτός “ο περίπατος σε τοιχογραφία” γιορτάζει τα 130 χρόνια από την γέννηση της Κυβέλης Αδριανού (1888-2018). Περιλαμβάνει εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτισμού -μερικές από τις οποίες είτε είχαν σαν γενέτειρα την Σύρο είτε σχετίστηκαν άμεσα με αυτήν : Δημήτριος Βικέλας, Κωστής Μπαστιάς, Δημήτρης Μυράτ, Κυβέλη Θεοχάρη, Μήτσος Μυράτ, Κυβέλη Αδριανού, Γεώργιος Παπανδρέου, Μαρίκα Κοτοπούλη, Κωνσταντίνος Χρηστομάνος, Αλίκη Πωλ Νορ, Μιράντα Μυράτ και Λουίτζι Πιραντέλο. Είναι ορατή από την πλευρά της οδού Σπαρτιατών στους περαστικούς.

ΘΕΑΤΡΟ – H ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΤΕΧΝΗ
Ο ηθοποιός είναι ένα πνεύμα άστατο κι ατίθασο. Όργανο έχει το κορμί του. Η φωνή του βγαίνει από τα σπλάχνα, λέει πάντα λόγια άλλων. Λόγια πρόζας η λόγια ποίησης, λόγια ελεύθερου στοχασμού. Λόγια που πρέπει να φτάνουν ως ψηλά στη γαλαρία, ως το τελευταίο αυτί.
Φέτος γιορτάζουμε τα εκατόν τριάντα χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης Κυβέλης. Έτσι μετράμε και την απαρχή του νεοελληνικού θεάτρου. Τιμούμε τους ηθοποιούς, όλους, για εκείνη τη στιγμιαία τους υπόσταση πάνω στη σκηνή.
Στην τοιχογραφία που μας τυλίγει, ο Πάρις Ξυνταριανός Τσιροπινάς αποτυπώνει σκηνές και πρόσωπα. Μ’ ένα ίχνος, ανταλλάσσει το χρόνο τους με το χρώμα του, τους θριάμβους της εποχής τους με την ριζοσπαστική Τέχνη του Δρόμου. Από τη δυστοπία της τοιχογραφίας, η Κυβέλη τον κοιτάζει. Στοχάζεται, πως το εφήμερο της τέχνης του θεάτρου γίνεται ακαριαίο ζωγραφικό διάβημα. Χειροκροτεί. Μουρμουρίζει ένα κολακευτικό σχόλιο, σχόλιο ευγνωμοσύνης, για τον πολιτιστικό περίγυρο του παρελθόντος, όπου μέσα του τώρα, ναι, τώρα, είμαστε κι εμείς. Καλώς ήρθατε!