Πιραντελλικο Φιναλε 2016 για το Ινστιτουτο

Οι δραστηριότητες του “Ινστιτούτου Κυβέλη” για το 2016 θα κλείσουν με έναν πανηγυρικό τρόπο στο θέατρο Απόλλων στις 11/12/2016 με ένα αφιέρωμα στον Ιταλό θεατρικό συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλλο.

Η ομάδα ΘΕ. ΑΜ. Α σε σκηνοθεσία Μάνου Τριανταφυλλάκη θα παρουσιάσει το έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο Τσετσέ (CECE).

O Τσετσέ πατάει στα ίχνη της γαλλικής vaudeville και της κωμωδίας των παρεξηγήσεων, γεγονός που του χαρίζει μια μοναδικότητα ως προς το ύφος και τα χαρακτηριστικά της γραφής στο σύνολο των έργων του Pirandello. Το κεντρικό πρόσωπο είναι ένας νεαρός bon viveur που διάγει έναν έκλυτο βίο. Το κείμενο είναι πλούσιο σε λογοπαίγνια, ενώ οι ευφυείς ατάκες διαδέχονται η μία την άλλη. Ύστερα από έναν ορυμαγδό ανατροπών, το τέλος θα έρθει για να αποδείξει ότι η στρατηγική του πολυμήχανου νεαρού είναι η σωστότερη και ασφαλέστερη οδός για την ευτυχία όλων…

Ο λόγος του Pirandello γίνεται, για άλλη μια φορά, το όπλο της γοητείας των πρωταγωνιστών του και της έλξης των θαυμαστών του, θεμελιώνοντας ακόμα πιο στέρεα τη διαχρονική του σχέση με το ελληνικό κοινό…

Μια σχέση που ξεκινά το 1914 όταν η Ελλάδα είναι αυτή που τον “χρίζει” ευρωπαίο δραματουργό, μια και είναι η πρώτη χώρα μετά την Ιταλία που πρωτοπαίζονται έργα του. Την ευθύνη για την πρώτη παράσταση πιραντελλικού έργου στην ελληνική θεατρική σκηνή φέρει ο Τηλέμαχος Λεπενιώτης, ένας από τους “μύστες” της Νέας Σκηνής του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, ο οποίος παρουσιάζει με το θίασό του, στις 19 Ιουνίου 1914 και για δύο συνεχόμενες μέρες, το μονόπρακτο: Η μέγγενη (La morsa) στο θέατρο Κυβέλης. Πρόκειται για το πρώτο μονόπρακτο που έγραψε ο Λουίτζι Πιραντέλλο και πρωτοδημοσιεύτηκε στα 1898, με τον αρχικό τίτλο: Ο επίλογος (L’ epilogo). Η παράσταση αυτή έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο συγγραφέας είναι σχεδόν άγνωστος ως θεατρικός συγγραφέας ακόμα και στην Ιταλία, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη παράσταση του έργου.

Στη συνέχεια του αφιερώματος, ως παράρτημα του Centro Nazionale di Studi Pirandelliani Agrigento για την ΝΑ Ευρώπη και την Κύπρο το “Ινστιτούτο Κυβέλη” θα παρουσιάσει την ταινία docufiction: Οι κόρες του χάους του Ελληνοϊταλού σκηνοθέτη Alessandro Spiliotopulos που αφορά την πρόσληψη του πιραντελλικού έργου μέσα από τη θεατρική ζωή της ηθοποιού Κυβέλης και του πρώτου της συζύγου Μήτσου Μυράτ. Οι δύο νέοι ηθοποιοί έπαιξαν στην Ερμούπολη για πρώτη φορά στο θέατρο Απόλλων το 1904 και από το 1914 παρουσιάζουν ως πρωτοπόροι τον Ίταλό δραματουργό στο ελληνικό κοινό.

Ο Σικελός θεατράνθρωπος ονόμαζε στον Ακράγαντα (Agrigento) το σπίτι του Χάος και τη Σικελία μεγάλη Ελλάδα. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2014 η ταινία ταξίδεψε στην πατρίδα του Πιραντέλλο, το Αγκριτζέντο και βραβεύτηκε στα πλαίσια του 51ου συνεδρίου που διοργάνωσε το Κέντρο Πιραντελλικών Σπουδών.