Η σχέση της θεατρικής οικογένειας της Κυβέλης με τον Πιραντέλλο, οδήγησε με έναν απολύτως φυσικό τρόπο το “Ινστιτούτο Κυβέλη” σε σύμπραξη με το “Centro Nazionale di Studi Pirandelliani”, Agrigento (“Εθνικό Κέντρο Πιραντελλικών Σπουδών” του Αγκριτζέντο) και το καθιέρωσε ως παράρτημά του για την ΝΑ Ευρώπη και την Κύπρο.
Πιραντέλλο και θεατρική οικογένεια Κυβέλης
“Το οικογενειακό μου όνομα είναι Πυράγγελος. Το Πιραντέλλο δεν είναι παρά η φωνητική παραφθορά του: Πιραντζέλο, Πιραντέλλο…”. Με αυτά τα λόγια ομολογεί το 1934 ο ίδιος ο Πιραντέλλο σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Κώστα Ουράνη, την ελληνική του καταγωγή: “Την Ελλάδα τη φέρνω μέσα μου. Αυτής το πνεύμα φωτίζει τη σκέψη μου και παρηγορεί την ψυχή μου. Μπορώ μάλιστα να σας πω ότι, χωρίς να έχω πάει, την ξέρω. Είμαι από τη Σικελία, δηλαδή τη Μεγάλη Ελλάδα…”.
Και η Ελλάδα τον αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: στα 1914 είναι αυτή που τον “χρίζει” ευρωπαίο δραματουργό, μια και είναι η πρώτη χώρα μετά την Ιταλία που πρωτοπαίζονται έργα του. Την ευθύνη για την πρώτη παράσταση πιραντελλικού έργου στην ελληνική θεατρική σκηνή φέρει ο Τηλέμαχος Λεπενιώτης, ένας από τους “μύστες” της “Νέας Σκηνής” του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, ο οποίος παρουσιάζει με το θίασό του, στις 19 Ιουνίου 1914 και για δύο συνεχόμενες μέρες, το μονόπρακτο Η μέγγενη (La morsa) στο “Θέατρο Κυβέλης”. Πρόκειται για το πρώτο μονόπρακτο που έγραψε ο Λουίτζι Πιραντέλλο και πρωτοδημοσιεύτηκε στα 1898, με τον αρχικό τίτλο Ο επίλογος (L’ epilogo). Η παράσταση αυτή έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο συγγραφέας είναι σχεδόν άγνωστος ως θεατρικός συγγραφέας ακόμα και στην Ιταλία, και τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη παράσταση του έργου.
Από εκείνη την παράσταση στο “Θέατρο Κυβέλης” το 1914 έως και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80 πολλά από τα μέλη της θεατρικής οικογένειας της Κυβέλης, προέβαλλαν ποικιλοτρόπως το έργο του γνωστού Ιταλού δραματουργού στη χώρα μας:
Κυβέλη
1914: Η μέγγενη
1926: Όλα σε καλό
Μήτσος Μυράτ
1925: Ερρίκος IV
1926: Ερρίκος IV (Σκηνοθεσία Μ. Μυράτ)
1935: Να ντύσουμε τους γυμνούς
Μαρίκα Κοτοπούλη
1925: Ερρίκος IV
1926: Ερρίκος IV (Σκηνοθεσία Μ. Μυράτ)
Μιράντα Μυράτ
1923: Η ηδονή της τιμιότητος (Σκηνοθεσία Κυβέλης)
1928: Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή (Σκηνοθεσία Κυβέλης)
1950: Ερρίκος IV
1962: Η ηδονή της τιμιότητος
Δημήτρης Μυράτ
1961: Απόψε αυτοσχεδιάζουμε (Σκηνοθεσία Δ. Μυράτ)-Διεθνές Βραβείο Πιραντέλλο ως καλύτερος Έλληνας ηθοποιός για το Απόψε αυτοσχεδιάζουμε
1983: Να ντύσουμε τους γυμνούς (Μετάφραση & Σκηνοθεσία Δ. Μυράτ)
Βούλα Ζουμπουλάκη
1961: Απόψε αυτοσχεδιάζουμε (Σκηνοθεσία Δ. Μυράτ)
1983: Να ντύσουμε τους γυμνούς (Μετάφραση & Σκηνοθεσία Δ. Μυράτ)